Европейската комисия определи днес новите  Те ще бъдат официално приети през януари

...
Европейската комисия определи днес новите  Те ще бъдат официално приети през януари
Коментари Харесай

ЕК приема нови правила за повече държавна помощ за зелени проекти

Европейската комисия дефинира през днешния ден новите  Те ще бъдат публично признати през януари 2022 година и ще се ползват от този миг нататък.

" Европа се нуждае от огромен брой устойчиви вложения, които да подкрепят екологичния преход. Въпреки че забележителна част от тези средства ще пристигна от частния бранш, обществената поддръжка ще бъде от значително значение за бързото реализиране на екологичния преход. Приетите през днешния ден нови насоки ще засилят всички наши действия за декарбонизация на обществото ни. Наред с другото, те ще улеснят вложенията на страните членки, в това число във възобновими енергийни източници, с цел да се форсира осъществяването на задачите на Зеления пакт по разходно ефикасен метод. Това е съществена крачка, с цел да се подсигурява, че разпоредбите ни по отношение на държавната помощ подкрепят пълноценно осъществяването на задачите на Европейския зелен пакт ", съобщи изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията. 

Приетите през днешния ден правила съдържат раздели за огромно и гъвкаво подкрепяне на декарбонизацията на стопанската система , обхващащо всички технологии, които могат да допринесат за задачите на Европейския зелен пакт, в това число възобновими енергийни източници, ограничения за енергийна успеваемост, помощ за екологично чиста подвижност, инфраструктура, кръгова стопанска система, понижаване на замърсяването, запазване и възобновяване на биологичното многообразие и ограничения за гарантиране на сигурността на енергийните доставки.

Целта е страните членки да реализират амбициозните цели на Европейски Съюз в региона на енергетиката и климата на допустимо най-ниска цена за данъкоплатците и без безпричинно нарушение на конкуренцията на единния пазар. От Европейска комисия прецизират, че с насоките ще бъде улеснено присъединяване на общности за възобновима сила и на дребни и междинни предприятия като значими мотори на екологичния преход.

Повече вложения за понижаване на парникови газове

Разширяват се категориите вложения и технологии, които страните членки могат да подкрепят обхващайки всички технологии, които могат да допринесат за реализирането на Европейския зелен пакт. Един-единствен нов раздел е отдаден на намаляването или избягването на излъчванията на парникови газове, улеснявайки оценката на ограничения за подкрепяне на декарбонизацията в разнообразни браншове на стопанската система, в това число посредством вложения в сила от възобновими източници, енергийна успеваемост на индустриалните процеси и декарбонизация на индустрията, в сходство с . Като цяло преразгледаните правила дават опция за даване на помощ, която покрива до 100 % от дефицита на финансиране, изключително в случаите когато е отпусната вследствие на конкурентна тръжна процедура, и вкарват нови принадлежности за помощ, като да вземем за пример контракти за разлика във въглеродните излъчвания, с цел да оказват помощ на страните членки да удовлетворят потребностите на индустрията, свързани с екологизирането.

Големи енергопотребители ще заплащат по-ниски такси 

По този метод ще се ограничи риска от изнасянето на фирмите в други браншове, където не се подхващат ограничения за запазване на околната среда или задачите в тази област не са толкоз амбициозни, колкото в Европейски Съюз. 

Въвеждат се и защитни ограничения, с цел да се подсигурява, че помощта се употребява дейно, където е нужна,  

за възстановяване на опазването на климата и околната среда, че е лимитирана до нужното за реализиране на екологичните цели и че не нарушава конкуренцията или целостта на единния пазар. В тази връзка да вземем за пример новите насоки ще усилят присъединяване на заинтригувани страни в правенето на огромни ограничения за помощ, задължавайки страните членки да се съветват със заинтригуваните страни по главните им характерности.

Подкрепата за изкопаеми горива като въглища и нефт е малко евентуално да бъде утвърдена, до момента в който новите вложения в природен газ би трябвало да бъдат съвместими с задачите на Европейски Съюз за климата и да оказват помощ на страните да се отклонят от горива с по-високи излъчвания, сподели комисията.

Брюксел също по този начин изложи насоки за това по какъв начин страните могат да поддържат затварянето на фабрики на въглища, торф и шисти.

Повишават гъвкавостта и рационализират предходните правила  

посредством унищожаване на условието за самостоятелно известяван за огромни екологосъобразни планове в границите на авансово утвърдени от Комисията схеми за помощ.

Следващи стъпки

Преразгледаните насоки ще бъдат публично признати незабавно щом бъдат подготвени всички езикови версии. Те ще се ползват от момента на приемането им.

От страните членки ще бъде поискано да привеждат настоящите си схеми в сходство с новите правила от 2024 година нататък. В насоките са избрани изискванията, при които държавна помощ, отпусната от страни членки в региона на климата, опазването на околната среда и енергетиката, може да се счита за съвместима с единния пазар, и критериите, които Комисията ползва за оценяване на предоставено от страните членки подкрепяне в тези области.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР